Evenimentele lunii aprilie 2023

În această perioadă, datoria noastră este să transmitem genarațiilor viitoare tradițiile și obiceiurile de Paște!🥚 În parteneriat cu Primăria Orașului Bușteni și Consiliul Local Bușteni, în data de 13 Aprilie 2023, între orele 10:30-12:30, desfășurăm concursul de încondeiat ouă "Un ou frumos pentru Hristos", care este deja la a XV a ediție... Detalii

Evenimentele lunii martie 2023

Știm cât de importantă este magia în viața copiilor, de la Moș Crăciun până la supereroi, aceste lucruri bucură și fascinează copiii din întreaga lume, de foarte mulți ani! Vă invităm de această dată la un spectacol inedit de magie din partea Circului Toredo, intitulat "Misterele Copilăriei"... Detalii

Evenimentele lunii ianuarie 2023

Duminică, 15 Ianuarie 2023, ora 18:00 Centrul Cultural ,,Aurel Stroe” Bușteni în colaborare cu Primăria Orașului Bușteni vă invită la primul eveniment al anului în cinstea marelui poet Mihai Eminescu. Trupa de Teatru ”Oglinzi”, sub atenta îndrumare a d-nei Roxana Manciulea, a pregătit pentru dvs un moment artistic extraordinar și vă invită să ne amintim împreună de operele inedite ale poetului Mihai Eminescu... Detalii

Evenimentele lunii decembrie 2022

🎄Sărbătorile de Iarnă sunt aproape! Cei mai talentați și dedicați copii de la Clubul de Dans Prime Dance, împreună cu instructorii Marian Sănduleasa și Sergiu Toader, v-au pregătit un moment excepțional de dans care are în prim plan magia și bucuria sărbătorilor în al căror prag suntem... Detalii

Evenimentele lunii octombrie 2022

Sâmbăta 15 octombrie, la ora 19:00, vă invităm la...joc! Centrul Cultural Aurel Stroe găzduiește spectacolul "Hai la hora românească" din cadrul colocviului național"Coregrafia dansului popular astăzi", ediția a XIII-a. Intrarea este liberă... Detalii

Arhiva de articole

Ecourile Saptamanii Culturale Busteni 2011

Totusi folk cu Vasile Seicaru

Vasile Seicaru- artist emblematic in peisajul folkului romanesc este deja un foarte bun prieten al Busteniului. La Busteni a concertat fie singur fie cu alti mari folkisti ca regretata Tatiana Stepa, Victor Socaciu, Narcisa Suciu, etc. In fiecare an concerteaza de 2-3 ori la Busteni, avand de fiecare data un public numeros si participativ. In spectacolul sustinut la Centrul Cultural Vasile Seicaru a fost acompaniat de bunul sau prieten Victor Hoaja, un remarcabil virtuos al clapelor. Este remarcabil pentru tanarul interpret si muzician preocuparea si activitatea acestuia atat in sfera pur muzicala cat si implicarea in ceea ce priveste organizarea de spectacole, anul trecut fiind cel care a organizat in orasul Victoria prima editie a Festivalului de Jazz "Victoria Jazz Festival".

Concert Vasile Seicaru

Valentin Gheorghiu si Gabriel Croitoru

Valentin Gheorghiu (n. 21 martie 1928, Galati) este un pianist si compozitor roman de talie mondiala. Valentin Gheorghiu este fratele mai mic al lui Stefan Gheorghiu, fost dirijor, pedagog si violonist roman de talie internationala, considerat unanim maestrul scolii romanesti de vioara. In afara activitatii concertistice in tara, Valentin Gheorghiu a intreprins turnee de rasunet in tarile europene, Anglia, Franta, Spania, Germania, Uniunea Sovietica, Austria etc. precum si in USA, Israel, Japonia. A colaborat cu orchestre de prestigiu ca: "Societe des Concerts du Conservatoire de Paris", "Gewandhaus" (Leipzig), "Staatskapelle" (Dresda) etc. si a colaborat cu dirijori de renume mondial ca Antal Dorati, Kurt Masur, Rafael Kubelik, Constantin Silvestri, Georges Pretre, George Georgescu.

Valentin Gheorghiu si Gabriel Croitoru

A scrie o cronica despre un concert cu Gabriel Croitoru este o sarcina egala cu trairea momentului evocat. Personalitatea sa este atît de puternica încît precizia descrierilor si teama de clisee devin scrupule inutile. Violonistul vine pe scena si, înainte sa-ti dai seama, te ia pe sus. Întîlnirea cu artistul român cere acea pregatire interioara care ar trebui sa fie facuta înainte de orice concert: asteptarea activa, intuirea ritmului care dicteaza timpul muzical ce sta sa înceapa. Gabriel Croitoru nu este un instrumentist pe care îl poti doar asculta, alegînd liber receptarea destinsa sau implicata - prezenta sa este cea care dicteaza parcursul. Amplitudinea si vigoarea sonora cuceresc fara necesitatea acomodarii si a curtarii prealabile. Luat în posesie, ascultatorul primeste fiecare sunet cu aceeasi intensitate cu care este emis. Experienta estetica devine, treptat, una de identificare, pentru ca interpretarea are la origine un impuls vital, autentic. În spatele fiecarei trasaturi de arcus se simt cele peste o mie de concerte în care Gabriel Croitoru a cîntat peste tot în lume.

Cristian Mandeal

Cristian Mandeal, o prezenta deja constanta in cadrul Saptamanii Culturale de la Busteni, a concertat în multe tari din Europa, Asia, America de Nord si America Latina. A participat la numeroase festivaluri muzicale (Atena, Lisabona, Brescia-Bergamo, Bayreuth). În anii 2001 si 2003 a fost director artistic al Festivalului si Concursului International "George Enescu" - Bucuresti.

În anul 2002, la Festivalul din Edinburgh, Cristian Mandeal a condus, în compania orchestrei BBC Scottish, premiera britanica a operei Oedip de George Enescu, pentru ca în 2005 sa dirijeze aceeasi partitura, în premiera în Italia, la Cagliari. Dirijeaza întregul repertoriu clasic de concert de la Vivaldi pâna la muzica contemporana, cu predilectie pentru muzica secolului XIX si prima jumatate a secolului XX.

A înregistrat pentru Radio si pe discuri Electrecord integrala simfoniilor lui Anton Bruckner, a creatiei simfonice si vocal-simfonice de Johannes Brahms si mai ales integrala operelor simfonice ale lui George Enescu.

Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Române de Tineret

Anul acesta Orchestra de Tineret sub bagheta ilustrului dirijor a interpretat pentru publicul din Busteni lucrari de George Enescu, Ludwig van Beethoven, Igor Stravinski si Maurice Ravel.

Solista la concertul pentru vioara si orchestra opus 61 de Ludwig van Beethoven a fost tanara si remarcabila Anna Tifu. Anna Tifu este o talentata violonista nascuta la Cagliari în anul 1986. A început sa studieze vioara sub atenta îndrumare a tatalui sau, de la vârsta de 6 ani. A debutat pe scena la vârsta de 11 ani împreuna cu orchestra des Pays de la Loire si a realizat un turneu în întreaga Franta cu acesta orchestra.

Anna Tifu

În anii care au urmat si-a îmbunatatit stilul interpretativ si a ajuns la o anumita maturitate artistica ceea ce i-a adus numeroase premii la concursurile internationale, printre care în 1994 premiul întâi la concursul Série Vittorio Veneto, în 1996 mentiunea speciala a juriului la concursul organizat de Società Umanitaria din Milano. În 1997, Anna Tifu a câstigat concursul International Kloster Schöntal în Germania si a primit mentiunea speciala a juriului pentru cea mai buna interpretare a lui Bach. Printre alte premii care încoroneaza promitatoarea sa cariera de pâna acum, se numara Premiul Concursului de S.I.A.E la Roma, Concursul International Viotti Valsesia si Concursul International « M. Abbado » de Stresa. Anul 2007 este un moment important al carierei sale ca violonista, Anna Tifu câstigând Premiul Întâi al Concursului International George Enescu, sectiunea vioara.

Anna Tifu cânta pe o vioara Carlo Bergonzi numita « Mischa Piastro », ce reprezinta un cadou generos oferit tinerei interprete de catre Associazione Pro Canale de Milan.

Spirit of Vienna Trio

Reuniti sub numele de "Spirit of Vienna Trio", Mihaela Anica, Matei Ioachimescu si Horia Maxim - muzicieni de prim rang, cu o bogata activitate concertistica - isi propun de fiecare data un program atractiv al carui argument este dorinta de a promova atat fenomenul artistic austriac cat si intrepatrunderea acestuia cu celelalte forme de expresie muzicala ale culturii universale.

Trio

Acest ansamblu carismatic dovedeste o bogata intelegere a continutului muzical si reuseste sa evoce si sa transpuna ethosul profund al muzicii intr-un context accesibil publicului larg. Programul propus de "Spirit of Vienna Trio" reuneste creatii muzicale ce pun in valoare ideile si sonoritatile complexe nascute din alaturarea acestor instrumente.