În această perioadă, datoria noastră este să transmitem genarațiilor viitoare tradițiile și obiceiurile de Paște!🥚 În parteneriat cu Primăria Orașului Bușteni și Consiliul Local Bușteni, în data de 13 Aprilie 2023, între orele 10:30-12:30, desfășurăm concursul de încondeiat ouă "Un ou frumos pentru Hristos", care este deja la a XV a ediție... Detalii
Știm cât de importantă este magia în viața copiilor, de la Moș Crăciun până la supereroi, aceste lucruri bucură și fascinează copiii din întreaga lume, de foarte mulți ani! Vă invităm de această dată la un spectacol inedit de magie din partea Circului Toredo, intitulat "Misterele Copilăriei"... Detalii
Duminică, 15 Ianuarie 2023, ora 18:00 Centrul Cultural ,,Aurel Stroe” Bușteni în colaborare cu Primăria Orașului Bușteni vă invită la primul eveniment al anului în cinstea marelui poet Mihai Eminescu. Trupa de Teatru ”Oglinzi”, sub atenta îndrumare a d-nei Roxana Manciulea, a pregătit pentru dvs un moment artistic extraordinar și vă invită să ne amintim împreună de operele inedite ale poetului Mihai Eminescu... Detalii
🎄Sărbătorile de Iarnă sunt aproape! Cei mai talentați și dedicați copii de la Clubul de Dans Prime Dance, împreună cu instructorii Marian Sănduleasa și Sergiu Toader, v-au pregătit un moment excepțional de dans care are în prim plan magia și bucuria sărbătorilor în al căror prag suntem... Detalii
Sâmbăta 15 octombrie, la ora 19:00, vă invităm la...joc! Centrul Cultural Aurel Stroe găzduiește spectacolul "Hai la hora românească" din cadrul colocviului național"Coregrafia dansului popular astăzi", ediția a XIII-a. Intrarea este liberă... Detalii
După un maraton de 16 zile, cu evenimente culturale de înaltă ţinută artistică în fiecare zi, uneori chiar şi câte două spectacole pe zi, a VI-a ediţie a „Zilelor Culturii la Buşteni” s-a încheiat sâmbătă în mod apoteotic cu Festivalul Naţional de Muzică Pop pentru Copii şi Adolescenţi „Buşteni Summer Hits”.
Ultimele trei zile s-au desfăşurat sub semnul concursului, o competiţie muzicală aprigă, dar cu atât mai frumoasă, între copii şi adolescenţi talentaţi, împărţiţi pe cinci grupe de vârstă, în cadrul Festivalului Naţional de Muzică Pop pentru Copii şi Adolescenţi - „Buşteni Summer Hits”, aflat la prima ediţie. Alături de concurenţi, au susţinut recitaluri şi vedete consacrate ale muzicii uşoare româneşti (Lucia Dumitrescu, Florin Apostol, Daniel Iordăchioae şi Adrian Romcescu), care au fost şi membri ai juriului. S-au decernat multe premii şi trofee, menţiuni şi premii speciale, dar premiul cel mare, trofeul festivalului, l-a luat Catinca Popa din Bucureşti, unanim apreciată ca fiind cea mai bună de către membrii juriului. Primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin, a oferit Catincăi Popa şi familiei sale, drept premiu suplimentar, un sejur de 7 zile la Hotel Alexandros din Buşteni.
Miercuri, 21 august, începând cu ora 11.00, publicul a putut lua contact, prin muzică, cu marea cultură indiană, ascultând un program de muzică tradiţională indiană, interpretată de un grup de muzicieni din Timişoara la voce şi instrumente tradiţionale indiene. Seara, Victor Hoajă, colegul de scenă al lui Vasile Şeicaru, împreună cu formaţia sa „Armonia Group”, au interpretat blues-uri şi şlagăre celebre din repertoriul românesc şi străin.
Marţi, 20 august, a fost o zi plină. Dimineaţa, de la ora 11.00, a avut loc un recital - „Tineri muzicieni în dialog”, cu un sextet de corzi alcătuit din tineri muzicieni, membri ai Orchestrei Române de Tineret, care au interpretat „Souvenir de Florance” de Ceaikovski, iar în pauzele dintre părţile sonatei au recitat poezii din creaţiile personale dramaturgul, eseistul, scriitorul şi poetul Dinu Grigorescu, poetul Vasile Ioan Ciutacu, precum şi Grigore Golubeanu, referent la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni. Seara, la ora 18.00, cu o sală arhiplină, a avut loc un regal de muzică vocală sustinut de Mihaela Işpan, mezosoprană la Opera Română din Bucureşti, o voce excepţională, şi binecunoscutul Costel Busuioc, un talent nativ de certă valoare;
Luni, 19 august, a avut loc o seară de jazz cu o cântăreaţa de origine română din Canada (elevă a regretatului Johnny Răducanu) şi Anca Sigartău, cunoscuta actriţă, de data aceasta, în postura inedită de cântăreaţă de jazz, două voci de excepţie, într-o armonizare perfectă, dar şi două pianiste talentate.
După o absenţa de anul trecut de la „Zilele Culturii la Buşteni”, când nu a putut veni fiind în turneu în străinătate, Orchestra Română de Tineret s-a întors la locul de naştere. În urmă cu şase ani, pe 17 august 2010 la Buşteni, Orchestra Română de Tineret a avut premiera absolută la Buşteni, fapt care l-a făcut pe directorul orchestrei maestrul Marin Cazacu să declare, cu acea ocazie, că „Astăzi, la Buşteni, Orchestre Română de Tineret şi-a semnat Certificatul de Naştere” De atunci, în fiecare an, pe data de 17 august, a fost prezentă pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe”, cu excepţia anului trecut când a fost înlocuită de Romanien Sinfonietta Orchestra şi pianista Elisabeth Leinskaja.
Anul acesta Orchestra Română de Tineret a avut în program lucrări de Dan Dediu, Johannes Brahms şi Maurice Ravel şi i-a avut ca solişti la Concertul pentru violoncel şi vioară de Brahms, pe celebri Marin Cazacu şi Liviu Prunaru.
Duminică, 18 august, de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal şi de maeştri solişti Marin Cazacu, la violoncel şi Liviu Prunaru cu celebra vioară Stradivarius.
Sâmbătă, 17 august, a fost zi de teatru: Piesa „Toxic love” de Sorin Misiriantu a fost jucată pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni cu un excelent talent actoricesc de Dorina Roman şi Dan Zorilă, actori ai Teatrului Particular Braşov. Piesa este o dramă modernă, cu un sfârşit tragic datorat suplinirii iubirii autentice, de care fiinţa umană are imperios nevoie, cu surogate toxice şi droguri.
Vineri, 16 august, renumita soprană Bianca Ionescu, s-a prezentat publicului buştenean, într-o postură inedită, aceea de interpretă de şlagăre celebre din repertoriul românesc şi internaţional. Şlagăre celebre interpretate de Nat King Cole, Édith Piaf, Rita Pavone, Gershwin, Bocelli şi alţii, au fost scoase la lumină şi puse în valoare de minunata voce a Biancăi Ionescu spre încântarea publicului care a răsplătit-o, din plin, cu aplauze.
Joi, 15 august, publicul, în special copiii, au avut parte de un spectacol de magie şi mentalism oferit gratuit de trupa „Ramini”. Pentru generozitatea cu care a răspuns invitaţiei de a participa la „Zilele Culturii la Buşteni”, trupa „Ramini” a primit, de asemeni, o diplomă de excelenţă din partea organizatorilor.
Miercuri, 14 august, studenţii români şi străini, care au participat la cursurile de măiestrie de canto organizate de Fundaţia Culturală „Bianca”, au susţinut un regal de muzică înterpretând vocal arii şi duete din lucrări celebre. Ei au fost pregătiţi timp de două săptămâni, la Buşteni la Centrul Cultural şi la Sinaia, la Casa Enescu de pe Cumpătu, de cătra Maria Diaconu şi Ursula Ruttimann profesoare de canto la Haute Ecole de Musique din Geneva. La sfârşitul concertului toţi studenţii au primit, pe lângă aplauzele publicului, flori şi câte o diplomă de absolvire oferite de organizatori. Diplome de excelenţă şi flori au primit şi cele două profesoare.
Marţi, 13 august, familia manoleanu „a cântat în familie”; mama, Bianca şi fiica, Stanca soprane iar Remus, tatăl şi Roman, fiul le-au acompaniat, cu rândul la pian dar au şi interpretat solo câteva lucrări din autori de renume.
Luni, 12 august, a fost « Seara maeştrilor » : un recital extraordinar cu virtuoşii Valentin Gheorghiu la pian şi Gabriel Croitoru care au cântat pe vioara Guarnieri care a aparţinut lui George Enescu. În program : Antonin Dvořák: Sonatina Op.100, Ludwig van Beethoven: Violin Sonata No.1, Op.12 No.1 şi George Enescu: Sonata no.3 "In caracter popular romanesc".
Tot luni, în deschiderea recitalului, a fost un moment „In memoriam Paul Everac” cu evocări şi recitări din creaţia marelui dramaturg, trecut în veşnicie acum doi ani.
Duminică, 11 august, a fost o seară folclorică : Ansamblul « Poieniţa » din Drajna a prezentat, pe scena Centrului Cultural « Aurel Stroe » din Buşteni, spectacolul « La fântâna dorului », cu un minunat grup vocal feminin, cu solişti de muzică populară talentaţi şu cu un ansamblu de virtuoşi dansatori.
Sâmbătă, 10 august, publicul buştenean şi cel aflat în tranzit prin Buşteni a avut parte de o seară de teatru. Două trupe de teatru, Anton Pann şi Fienckelbaum, cu tineri şi inimoşi actori profesionişti dar şi amatori, au prezentat piesa «Extaz şi agonie», o dramatizare inedită după nuvela «Două loturi» a lui I.L.Caragiale.
Vineri, 09 august, dis de dimineaţă, la ora 11.00, au început ZILELE CULTURII LA BUŞTENI cu un spectacol pentru copii: recitalul muzical „Carnavalul animalelor”, cu muzică inspirata din viaţa animalelor şi din filme animate, interpretată la pian de Sorin Petrescu şi la clarinet, saxofon şi fluier de Dorin Cuibariu.
Seara, aceiaşi artişti, au prezentat recitalul „Muzică pentru dans, film şi...cuvânt” cu muzică din filme celebre, şi cu lucrări amuzante din creaţia lui Erik Satie ( Sporturi şi distracţii) şi Leroy Anderson (Pisica valsează, Balet cu şmirglu şi Plink, Plank, Plunk!) încheind cu o « Suită transilvană » din creaţia lui Dorin Cuibariu.
„Zilele Culturii la Buşteni” vor continua până pe 24 august conform cu programul anunţat.