Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Evenimentele lunii noiembrie 2018

Timp de patru zile, în perioada 31 octombrie – 04 noiembrie 2018, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, s-a desfăşurat cea de a IX-a ediţie a Colocviului Naţional „Coregrafia dansului tradiţional astăzi”... Detalii

Evenimentele lunii octombrie 2018

În perioada 26 – 27 octombrie 2018 a avut loc la Buşteni cea de a XIV-a ediţie a Galelor Teatrului Studenţesc „Seri în lumea Thaliei”.. Detalii

Evenimentele lunii septembrie 2018

n perioada 28-30 septembrie 2018, s-a desfăşurat la Buşteni (la Casa Memorială „Cezar Petrescu”, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” şi în şcolile din Buşteni) Festivalul Naţional de Literatură pentru Copii şi Tineret ,,Cezar Petrescu” - ediţia a IX-a.. Detalii

Evenimentele lunii august 2018

Vineri, 24 august 2018, la finalul unui masterclass de vioară cu profesorul Igor Petrusevschi de la Conservatorul Regal din Londra, a avut loc un concert de vioară în care studenţii participanţi la master au făcut dovada măiestriei.. Detalii

Evenimentele lunii iulie 2018

Sâmbătă, 28 iulie 2018, la Stagiunea Muzicală de la Buşteni, a concertat în cadrul unui „Recital de pian”, pianista Mădălina Dănilă.. Detalii

Arhiva de articole

Evenimentele lunii septembrie - octombrie 2014

Miercuri, 29 octombrie 2014, pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, vor evolua actorii Trupei de Teatru „AHA” din Petroşani cu două spectacole de teatru: unul de dimineaţă, adresat copiilor claselor I-IV şi grădiniţă şi altul seara adresat adulţilor şi elevilor mai mari (clasele VII – XII).

Spectacolul de dimineaţă a început la ora 12,15 si este un musichall intitulat „Concertul din pădure”, o poveste cu multe peripeţii şi multe cântecele în care şi copiii din sală au avut un rol activ.

Seara la orele 17.00, Trupa „AHA” a prezentat spectacolul „D’ale lui Caragiale” cu dialoguri şi monologuri celebre din opera lui Ion Luca Caragiale, după cum urmează: „O noapte furtunoasă”( monologul Ziţei), „Amicii”, „Justiţie”, „Bubico”, „Căldură mare”, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, „Năpasta” (monologul lui Ion)

Sâmbătă, 18 octombrie 2014, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, pe scena Centrului Cultural Aurel Stroe, Ion Bogdan Ştefănescu la flaut, Doru Roman, percuţie şi Sorin Petrescu la pian, componenţii ansamblului Trio Contraste, au susţinut un recital muzical intitulat „Noapte şi zi”, propunându-ne, cu această ocazie, un program deosebit cu lucrări din creaţia lui Fr. Schubert, L. Anderson, Chr. Keller, H. Troilo, D. Cuibariu, A. Copland şi L. Bernstein. Măiestria artiştilor a fost apreciată de publicul aflat în sală, fiind răsplătită cu aplauze susţinute şi flori.

Sâmbăta viitoare, 18 octombrie 2014, la orele 18.00, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, pe scena Centrului Cultural Aurel Stroe va avea loc recitalul „Noapte şi zi” cu Trio Contraste, ansamblu format din Ion Bogdan Ştefănescu la flaut, Doru Roman, percuţie şi Sorin Petrescu la pian şi care ne propune un program deosebit cu lucrări din creaţia lui Fr. Schubert, L. Anderson, Chr. Keller, H. Troilo, D. Cuibariu, A. Copland şi L. Bernstein (vezi afisul). Intrarea la spectacol va fi liberă.

Sâmbătă, 11 octombrie 2014, orele 18.00, Trupa de teatru „Oglinzi” de pe lângă Colegiul „Mihail Cantacuzino” din Sinaia a interpretat piesa de teatru „Poveşti de familie” de Biljana Srbljanović având următoarea distribuţie: Voin -Toader Ştefan; Milena - Ana Şerbulea; Andrei - Ionuţ Manea; Nadejda - Ilinca Bunea, regia şi scenografia aparţinând trupei de teatru „Oglinzi”. Piesa evocă drama fostei Iugoslavii şi a războiului care a mutilat vieţi şi a produs dezrădăcinări ireversibile. Situaţia, văzută prin prisma unor copii care se joacă de-a adulţii, capată un dramatism cu atât mai intens. Toţi eroii acestei piese sunt copii. Îmbătrânesc şi întineresc dupa necesităţile poveştii. Asta nu trebuie sa mire. Actorii, dimpotrivă, nu sunt copii. Ei sunt adulţi care în piesă se joacă de-a copiii, care, la rândul lor, se joacă de-a adulţii.

Trupa de teatru "Oglinzi" a luat fiinţă în anul 2004 din dorinţa unor tineri de a face mai mult şi din pasiunea lor pentru teatru. De atunci au crescut frumos prin entuziasm, prin dragoste şi dăruire pentru teatru. Au învăţat, cei noi de la cei vechi, cum să ţină familia oglinzilor unită şi cum să-i ducă strălucirea mai departe. Repetă zilnic, aleg piesa, îi fac regia, împart rolurile şi stabilesc decorul, totul din pasiune pentru ceea ce fac iar rezultatele se văd. Spectacolul a reuşit să atragă aplauzele publicului numeros aflat în sală.

Vineri 10 octombrie, la Centrul Cultural Aurel Stroe Buşteni a avut loc spectacolul pentru copii „Cascada surprizelor”. Într-adevăr o cascadă a surprizelor chiar şi pentru gazde, care au înţeles că ar fi vorba de un spectacol de teatru pentru copii, în realitate fiind un spectacol de magie şi iluzionism. Astfel suntem nevoiţi să dezminţim şi să rectificăm informaţia din comunicatul de presă anterior. Spectacolul a fost unul antrenant şi interactiv, în cadrul a numeroase numere de iluzionism, persoane din public, copii şi adulţi, fiind invitate pe scenă să participe la realizarea lor. Spectacolul a fost susţinut de Trupa de Teatru Magic Rothini din Ploieşti.

Festivalul International "Aurel Stroe"

(vezi afisul)

Vineri, 03 octombrie şi sâmbătă 04 octombrie s-a desfăşurat la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, a VI-a ediţie a festivalului internaţional cu acelaşi nume, eveniment organizat în parteneriat de Filarmonica Banatul din Timişoara şi Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, prin Proiectul Cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Ca şi celelalte ediţii, evenimentele desfăşurate în cadrul festivalului au fost legate de personalitatea şi opera maestrului, având un caracter omagial.

Vineri, 03 octombrie a avut loc lansarea volumului „Incomensurabilitatea în Opera – trilogie de Aurel Stroe” a muzicologului şi compozitoarului Ana Szilágyi, fostă studentă a maestrului, urmată de un dublu recital muzical susţinut de Maria Petcu Catrina – soprană şi Liliana Iacobescu la pian şi Luigi Manta cu un recital de pian. În cadrul dezbaterilor ocazionate de lansare au vorbit, pe lângă autoarea volumului, şi saxofonistul francez Daniel Kientzy, fost prieten al lui Aurel Stroe care a evocat o serie de întâmplări ale prieteniei lor, au vorbit, de asemeni, Cezar Verlan, dirijor şi Cristian Ardelean, interpretul lui Oreste din „Eumenidele”, care au povestit despre experienţa lor legată de opera Orestia. Programul recitalului a cuprins lucrări din opera lui Aurel Stroe şi lucrări dedicate marelui compozitor de către autori care l-au cunoscut şi apreciat.

Sâmbătă, 04 octombrie, a fost o zi cu o puternică încărcătură emoţională: în prezenţa membrilor familiei (soţia, fiica şi nepoţii maestrului), a unor natabilităţi ale oraşului (primar, viceprimar, consilieri şi profesori) şi a unei largi audienţe, a fost dezvelit bustul compozitorului, muzicologului şi pedagogului Aurel Stroe, operă realizată de sculptorul Nicolae Lupu. Lucrarea a fost realizată în ipsos şi dăruită de autor, cu mare generozitate Centrului Cultural, iar în discursul domniei sale, domnul primar Emanoil Savin şi-a exprimat intenţia de a găsi resurse pentru realizarea lui în bronz şi amplasarea într-un loc vizibil din curtea centrului cultural.

După ceremonial, pe scena centrului cultural, a avut loc partea a III-a – Eumenidele din opera- trilogie Orestia, compoziţie a lui Aurel Stroe, după tragedia cu acelaşi nume a lui Eschil, în interpretarea unui grup de artişti ai Filarmonicii Banatul din Timişoara sub bagheta lui Cezar Verlan şi cu participarea extraordinară a saxofonistului francez Daniel Kientzy.

Spectacolul Eumenidele este prezentat în cadrul unui turneu la Timişoara (în premieră naţională), Bucureşti, Buşteni, Cluj şi Suceava.

Odata cu inceperea anului scolar 2014-2015 si in continuarea manifestarilor culturale desfasurate la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Busteni, sambata 27 septembrie a.c. au avut loc doua evenimente:

  • de la orele 17.30 - vernisajul expozitiei „Peisaj impresionist”, apartinand artistului basarabean Pavel Gutu, un vechi prieten, prezent pentru a treia oara la Busteni. Au fost expuse 40 de peisaje in ulei pe panza, inspirate de drumurile artistului prin Italia, Basarabia si Romania.
    Nascut la 6 august 1952 la Camasovca (sudul Ucrainei), artistul Pavel Gutu, inca din facultate, a inceput, intuitiv, sa se revolte impotriva paradei cromatice sterile, fiind constient ca structura, factura, forma, toate fiind armonizate in mod expresiv si creand tensiune emotiva, sunt caracteristice mai mult artei abstracte, care deseori este confundata cu un fel de arta decorativa de chevalet. In ultima perioada, Pavel Gutu reia, in lucrarile sale, limbajul artei critice, prin care isi exprima umorul, sarcasmul, in care utilizeaza formele de expresie ale paradoxului si absurdului ce se vrea constientizat. In intreaga sa cariera, artistul a elaborat o serie de studii de teorie a artei, organizand numeroase expozitii personale in Italia, Romania, Elvetia, Republica Moldova, Franta, Austria, avand o serie de lucrari in colectii publice si private prin mai multe tari, si lucrari de arta monumentala.
  • de la orele 18 in sala de spectacole, publicul a putut urmari un recital de pian, continuandu-se astfel seria de evenimente in cadrul stagiunii muzicale Busteni 2014.