În această perioadă, datoria noastră este să transmitem genarațiilor viitoare tradițiile și obiceiurile de Paște!🥚 În parteneriat cu Primăria Orașului Bușteni și Consiliul Local Bușteni, în data de 13 Aprilie 2023, între orele 10:30-12:30, desfășurăm concursul de încondeiat ouă "Un ou frumos pentru Hristos", care este deja la a XV a ediție... Detalii
Știm cât de importantă este magia în viața copiilor, de la Moș Crăciun până la supereroi, aceste lucruri bucură și fascinează copiii din întreaga lume, de foarte mulți ani! Vă invităm de această dată la un spectacol inedit de magie din partea Circului Toredo, intitulat "Misterele Copilăriei"... Detalii
Duminică, 15 Ianuarie 2023, ora 18:00 Centrul Cultural ,,Aurel Stroe” Bușteni în colaborare cu Primăria Orașului Bușteni vă invită la primul eveniment al anului în cinstea marelui poet Mihai Eminescu. Trupa de Teatru ”Oglinzi”, sub atenta îndrumare a d-nei Roxana Manciulea, a pregătit pentru dvs un moment artistic extraordinar și vă invită să ne amintim împreună de operele inedite ale poetului Mihai Eminescu... Detalii
🎄Sărbătorile de Iarnă sunt aproape! Cei mai talentați și dedicați copii de la Clubul de Dans Prime Dance, împreună cu instructorii Marian Sănduleasa și Sergiu Toader, v-au pregătit un moment excepțional de dans care are în prim plan magia și bucuria sărbătorilor în al căror prag suntem... Detalii
Sâmbăta 15 octombrie, la ora 19:00, vă invităm la...joc! Centrul Cultural Aurel Stroe găzduiește spectacolul "Hai la hora românească" din cadrul colocviului național"Coregrafia dansului popular astăzi", ediția a XIII-a. Intrarea este liberă... Detalii
Cu ocazia zilei de 1 Decembrie colectivul Centrului Cultural "Aurel Stroe" din Buşteni urează „La mulţi ani!” tuturor românilor.
Luni 1 Decembrie 2014 au continuat festivităţile dedicate Zilei Naţionale a Românilor cu solemnitatea depunerii de coroane la monumentul eroului Muşat şi la cimitirul eroilor, cu locuţiuni despre importanţa zilei de 1 Decembrie, cu muzică interpretată de Fanfara Consiliului Judeţean Prahova şi corurile reunite ale elevilor din Buşteni şi cu un spectacol folcloric în faţa Primăriei oraşului, susţinut de Ansamblul „Periniţa” a Centrului Judeţean de Cultură din Ploieşti.
Duminică, 30 noiembrie 2014, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni a avut loc un „RECITAL OMAGIAL - 1 Decembrie” organizat împreună cu Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti şi Fundaţia Culturală „Pro Piano – România”. În concert au evoluat 30 de tineri muzicieni, pianişti, membri ai Fundaţiei Culturale „Pro Piano – România”, toţi laureaţi ai diferitelor concursuri de pian. Programul a cuprins bijuterii muzicale din repertoriul românesc şi universal dar şi compoziţii personale ale tinerilor muzicieni dintre care s-a remarcat Tamio Vesa Nakajima, tânăr muzician şi compozitor, dintr-o familie mixtă româno-japoneză. Recitalul face parte dintrun mini turneu fiind prezentat pe data de 29 decembrie şi la Casa Memorială „George Enescu” din Sinaia.
Sâmbătă 22 noiembrie 2014, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, a avut loc, în organizarea Asociaţia KlavierArt şi Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, un interesant concert educativ, „Înălţimi pe portativ”, un concert de pian demonstrativ susţinut de elevi ai Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti care, îndrumaţi de pianiştii Corina Răducan şi Eugen Dumitrescu, au făcut o scurtă istorie a muzicii.
Totodată, coordonatorii evenimentului au prezentat şi o expoziţie cu tema „George Enescu şi partenerii săi de scenă”, expoziţie realizată de Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti .
Printre spectatori s-au aflat elevi de la şcolile din Buşteni, de la Şcoala Sanatorială, dar şi elevi ei unor instituţii de învăţământ din Bucureşti, care au fost încântaţi de spectacolul de pe scenă şi de cunoştinţele dobândite cu această ocazie.
Miercuri, 19 noiembrie 2014, pe scena Centrului Cultural Aurel Stroe din Buşteni a avut loc spectacolul de teatru, care a făcut istorie, „Străini în noapte” în regia lui Radu Beligan, cu Florin Piersic şi Medeea Marinescu. Cu o sală arhiplină, spectacolul a fost urmărit cu sufletul la gură de spectatorii care au trăit evenimentele de pe scenă odată cu actorii. După spectacol actorii, dar şi publicul, au avut parte de o surpriză absolută: în cadrul unei ceremonii festive, actorilor Florin Piersic şi Medeea Marinescu li s-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Buşteni.
Sâmbătă 15 noiembrie 2014, la ora 18.00, în cadrul Stagiunii Muzicale, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni a avut loc recitalul „Sentimental sau hazliu”, un recital de vioară cu Lucian Petrila acompaniat la pian de Sorin Petrescu, ambii de la Filarmonica Banatul din Timişoara. Programul a cuprins, aşa cum reiese şi din titlu, lucrări vesele şi sentimentale aparţinând unor compozitori ai muzicii moderne şi contemporane ca Cl. Bolling, H. Mancini, L. Anderson, Ph. Coulter, A. Ferraris, F. Poliakin, D. Sostakovici.
În perioada 3-5 noiembrie 2014, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, a avut loc Colocviul Naţional „Coregrafia dansului tradiţional astazi”.
Colocviul a fost organizat de Centrul Judetean de Cultura Prahova si Asociatia Aşezămintelor Culturale şi se află la prima ediţie, dar la lucrări au participat dansatori, maeştri coregrafi si directori de aşezăminte culturale din mai multe zone etnografice din ţară.
În cadrul colocviului au avut loc dezbateri care au scos în evidenţă necesitatea păstrării specificului natural al folclorului (în speţă al dansului şi al portului popular) din fiecare zonă cultural-etnografică, artătându-se că există pericolul, aşa cum s-a întâmplat în ţările vecine, al unui proces de uniformizare a stilurilor şi a porturilor. Fiecare participant a făcut o prezentare a activităţii coregrafice din zona din care provine, arătând, totodată, problemele cu care se confruntă.
S-au realizat schimburi de experienţă între maeştri coregrafi din diferite zone etnologice din ţară, prin prezentări şi exemplificări practice.
La finele lucrărilor s-a ajuns la concluzia că evenimentul a fost o reuşită, că a fost necesar pentru cunoaşterea reciprocă şi s-a propus reeditarea acestuia şi în anii care urmează, totodată, s-au încheiat parteneriate între ansambluri şi aşezăminte culturale.
Dintre participanţi enumerăm: Nelu Ghiorghe preşedintele Asociatiei Asezamintelor Culturale, Vasile Golban preşedintele de onoare al Asociatiei Asezamintelor Culturale, Dragoş Grigorescu directorul Centrului Judetean de Cultura Prahova, Marcel Boţa secretar, Constantin Spurcaciu membru în comitetul director al Asociatiei Asezamintelor Culturale şi director al Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, coregrafii Nicolae Chiriţă din Plopeni Prahova, Gabriela şi Marin Hosu din Zalău, Florica Naciu şi Ciprian Cristoloveanu din Zărneşti, Iancu Nicuşor şi Daniel Dinu din Slobozia, Ştefan Coman din Tulcea, Ionel Garoafă din Craiova, Iosif Molnar din Târgu Mureş, Emil Antohi din Topoloveni, Nelu Niţă din Eforie, Ioan Cuc din Turda.
Sâmbătă, 01 noiembrie 2014, Centrul Cultural Aurel Stroe din Buşteni a fost invadat de mai mici şi mai măricei monştri, strigoi, vampiri, vrăjitori şi vrăjitoare pentru a se bucura de sărbătoarea de Halloween devenită, prin adopţie, tradiţională.
Halloween, sărbătoare a spiritelor rele, este de origine celtică şi se celebrează în noaptea de 31 octombrie, înaintea sărbătorii catolice şi protestante a tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie. Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptaţi, luminaţi cu ajutorul unor lumânări, folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor sau ca lanterne, dar şi costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază. De altfel, Halloween este o abreviere pentru All Hallows' Even. Sărbătoarea s-a răsptândit în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Astăzi, ea a fost preluată şi naturalizată în mai multe ţări şi, după cum se vede, şi în România.
Serbarea de la Buşteni a fost organizată de Asociaţia „Şcoala Altfel”, Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni şi Clubul Rotary. Copiii, costumaţi şi pictaţi, care de care mai grotesc, au cântat, au dansat şi au participat la diferitele concursuri organizate cu această ocazie (karaoke, mumia, abilităţi practice, parada costumelor) fiind recompensaţi cu premii substanţiale oferite de Primăria oraşului Buşteni. Concursurile au fost jurizate de un juriu al cărui preşedinte de onoare a fost primarul oraşului, domnul Emanoil SAVIN, sub patronajul căruia s-a şi desfăşurat serbarea.