În această perioadă, datoria noastră este să transmitem genarațiilor viitoare tradițiile și obiceiurile de Paște!🥚 În parteneriat cu Primăria Orașului Bușteni și Consiliul Local Bușteni, în data de 13 Aprilie 2023, între orele 10:30-12:30, desfășurăm concursul de încondeiat ouă "Un ou frumos pentru Hristos", care este deja la a XV a ediție... Detalii
Știm cât de importantă este magia în viața copiilor, de la Moș Crăciun până la supereroi, aceste lucruri bucură și fascinează copiii din întreaga lume, de foarte mulți ani! Vă invităm de această dată la un spectacol inedit de magie din partea Circului Toredo, intitulat "Misterele Copilăriei"... Detalii
Duminică, 15 Ianuarie 2023, ora 18:00 Centrul Cultural ,,Aurel Stroe” Bușteni în colaborare cu Primăria Orașului Bușteni vă invită la primul eveniment al anului în cinstea marelui poet Mihai Eminescu. Trupa de Teatru ”Oglinzi”, sub atenta îndrumare a d-nei Roxana Manciulea, a pregătit pentru dvs un moment artistic extraordinar și vă invită să ne amintim împreună de operele inedite ale poetului Mihai Eminescu... Detalii
🎄Sărbătorile de Iarnă sunt aproape! Cei mai talentați și dedicați copii de la Clubul de Dans Prime Dance, împreună cu instructorii Marian Sănduleasa și Sergiu Toader, v-au pregătit un moment excepțional de dans care are în prim plan magia și bucuria sărbătorilor în al căror prag suntem... Detalii
Sâmbăta 15 octombrie, la ora 19:00, vă invităm la...joc! Centrul Cultural Aurel Stroe găzduiește spectacolul "Hai la hora românească" din cadrul colocviului național"Coregrafia dansului popular astăzi", ediția a XIII-a. Intrarea este liberă... Detalii
Sâmbătă, 27 iunie 2015, la Centrul Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni a avut loc lansarea cărţii de poveşti “Petrişor şi bănuţii de aur” de Irene Postolache apărută la editura Sinteze din Galaţi. Este o carte de debut în care autoarea, manager la pensiunea Casa Magică din Buşteni face dovada că, pe lângă activitatea de succes în domeniul turismului, este şi o talentată povestitoare. Despre carte şi scriitoare au vorbit directorul centrului, domnul Constantin Spurcaciu şi scriitoarea Angela Baciu iar autoarea a citit, spre exemplificare, două scurte poveşti din carte.
După lansare, tinerii artişti, violonistul Leon Mladin şi pianistul Ştefan Vîrtejaru, ambi absolvenţi ai clasei a X-a la Colegiul Naţional de Muzică “George Enescu” din Bucureşti, au susţinut un “Recital cameral” în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, violonistul fiind acompaniat de pianista Diana Spânu Dănilă. În cadrul unui frumos program cu lucrări din Bach, Mendelssohn, Sarasate, Schumann şi Prokofiev, tinerii muzicieni au făcut dovada talentului lor fiind apreciaţi de public prin aplauze susţinute şi flori.
Sâmbătă, 20 iunie 2015, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură „Peisaj prahovean şi nu numai” aparţinând Anitei Rădulescu, care expune, în holul central al Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, pentru a treia oară. La vernisaj au luat cuvântul directorul instituţiei domnul Constantin Spurcaciu, criticul de artă Roxana Bărbulescu precum şi autoarea Aniţa Rădulescu Jianu, care au scos în evidentă valenţele estetice ale lucrărilor.
Expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 20 iulie 2015.
În continuarea evenimentului, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, patru tineri pianişti şi o violonistă s-au aflat la „înalţime” în cadrul unui recital intitulat „Înălţimi pe portativ”, recital organizat de Fundaţia „Klavier Art” în parteneriat cu Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni şi care se înscrie într-un proiect comun ce se desfăşoară de câţiva ani buni la Buşteni.
Micii artişti, cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, pregătiţi de prietenii noştri, pianiştii Corina Răducan şi Eugen Dumitrescu, coordonatorii proiectului, dar şi de alţi profesori membri ai fundaţiei, s-au întrecut în a-şi arăta măiestria în cadrul unui program cuprinzănd lucrări ale unor renumiţi compozitori ai muzicii româneşti şi universale.
Sâmbătă, 13 iunie 2015, la Centrul Cultural “Aurel Stroe” - Buşteni s-au desfăşurat trei evenimente culturale: Lansarea volumului "Fii cerului” apartinand scriitoarei, scenaristei şi profesoarei Maria Munteanu, aparută la Editura Daco-Română prin generozitatea primariei si in mod deosebit a primarului oraşului Buşteni domnul Emanoil Savin, care au sponsorizat editarea cărţii,a avut loc in prezenta unui numeros public,la eveniment participand primarul orasului si alte personalitati. Cartea face o incursiune prin universul esoteric al spiritualităţii daco-române.
Lecturarea acesteia ar echivala cu un adevărat drum iniţiatic. Despre importanta momentului, cu comentarii pertinente legate de volumul lansat, au vorbit primarul Emanoil Savin,directorul centrului cultural Constantin Spurcaciu si autoarea. Cei interesati de cumpararea cartii au avut la dispozitie un stand frumos amenajat.
Seara a continuat cu un recital de muzică folk şi pop “Dor de vremuri” susţinut de trupa “Korsar” compusă din Narcis Tran la chitară şi voce şi Trestian Dumitrescu la vioară. Ei au interpretat piese din noul lor album cu melodii proprii şi din repertoriul unor formatii consacrate. Publicul a primit cu entuziasm prestatia de exceptie a celor doi muzicieni,insotind cu puternice aplauze toate piesele din program.
Evenimentele serii au continuat cu un recital de pian sustinut de Mihaela Manea, eleva in clasa a XII-a la Liceul de Arte din Targoviste. Ea este detinatoarea unor numeroase premii la concursuri interne si internationale de pian,a absolvit cursurile Academiei Internationale de Vara ale Universitatii Mozarteum Salzburg, la clasa profesorului Robert Levin, iar din anul 2011 este bursiera a Fundatiei "Martin si Adriana Sternin”. A concertat cu numeroase filarmonici din tara sub bagheta unor dirijori de prestigiu. Dupa absolvirea liceului intentioneaza sa-si continue studiile muzicale la universitati din Koln sau Viena. Artista a interpretat piese celebre din repertoriul compozitorilor J.S.Bach, W.A.Mozart, S.Prohofiev si S.Rachmaninov.
Saptamana culturala s-a incheiat duminica 14 iunie a.c. cu un recital sustinut de tineri interpreti de la Colegiul National de Muzica "George Enescu”, Colegiul National de Arte "Dinu Lipatti” si Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti,sub indrumarea profesorilor de specialitate din aceste institutii (vezi afisul). Programul ,prezentat de doamna profesor Mihaela Tomescu,a cuprins lucrari ale unor compozitori celebri romani si straini. Evenimentul a fost organizat de Fundatia Culturala "Remember Enescu” din Bucuresti si Centrul Cultural "Aurel Stroe” din Busteni. In aceasta saptamana, stagiunea muzicala la Busteni va continua cu un recital "Inaltimi pe portativ” sustinut de tineri pianisti ai fundatiei "Klavier Art” din Bucuresti, condusa de profesorii Corina Raducan si Eugen Dumitrescu, eveniment anual devenit traditional.
Sâmbătă, 06 iunie 2015, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT a susţinut, pe scena Centrului Cultural “Aurel Stroe”, un spectacol muzical intitulat “Vă rog să aveţi o viaţă frumoasă”, cu piese din noul lor album “Hippie cu diamante” (vezi afisul). Artiştii au creat o atmosferă antrenantă şi plină de nostalgii, mai ales, pentru spectatorii mai în vârstă, care au crescut cu muzica lor, fiind răsplătiţi prin aplauze şi flori şi rechemări la rampă prin nenumărate bisuri.
În deschiderea concertului, scriitoarea Valeria Ioniţă şi-a lansat recenta carte în foarmat digital “Exilat în România”. La editarea în format digital a cărţii şi-a adus contribuţia domnul Horia Bârleanu. Duminică, 07 iunie 2015, micii dansatori de la cursurile de dans sportiv din cadrul Centrului Cultural “Aurel Stroe”, au susţinut un spectacol demonstrativ, în principal, pentru părinţi, dar evoluţia lor pe scenă a fost apreciată unanim şi de ceilalţi spectatori.
SCHIMBURI CULTURALE ÎNTRE BUŞTENI ŞI TIMIŞOARA
Joi, 04 iunie 2015, a fost vernisată expoziţia “Lemn si duh” a sculptorului ploieştean Nicolae Lupu, cu lucrări care se află în custodia Centrului Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni. Despre expoziţie au vorbit sculptorul timişorean Constantin Grangure şi arhitectul M.C. Donici. Aceştia au remarcat capacitatea autorului de a transpune idei în formă sculpturală, îmbrăcându-le în materia nobilă a lemnului. Expoziţia se află în Foaierul sălii Capitol al Filarmonicii Banatul, unde va putea fi vizitată în perioada 4 -26 iunie;
Cu această ocazie, Grigore Golubeanu şi-a lansat şi la Timişoara volumul de versuri “Ardere” - poeme de vorbe şi linii (vezi afisul); Despre poeziile care compun volumul a vorbit scriitorul conf.univ. Daniel Vighi. De asemenea, compozitorul clujean prof.univ. Ionică Pop a relatat despre întâlnirea domniei sale cu versurile autorului şi despre transpunerea lor muzicală.
Acţiunea s-a încheiat cu un Recital vocal-instrumental oferit de baritonul Alexandru Şuca, Sorin Petrescu la pian, Doru Roman – percuţie, Lucian Petrila la vioară şi Andreea Petrila la violoncel, artişti ai Filarmonicii Banatul – Timişoara. Programul a cuprins Cântece pe versuri de Grigore Golubeanu şi muzică de Ionică Pop, Spiegel im Spiegel de Arvo Pärt şi Vals de D. Şostacovici.
În perioada 2 – 5 iunie 2015, o delegaţie a Centrului Cultural “Aurel Stroe” s-au deplasat în cadrul unui schimb cultural la Timişoara, pentru a realiza o acţiune comună cu Filarmonica Banatul. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul pianistul Sorin Petrescu de la Filarmonica Banatul – Timişoara şi directorul Centrului Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni domnul Constantin Spurcaciu, care au evidenţiat importanţa schimburilor culturale devenite tradiţionale dintre cele două instituţii şi îndeosebi organizarea în comun a Festivalului Internaţional “Aurel Stroe”.