Evenimentele lunii aprilie 2023

În această perioadă, datoria noastră este să transmitem genarațiilor viitoare tradițiile și obiceiurile de Paște!🥚 În parteneriat cu Primăria Orașului Bușteni și Consiliul Local Bușteni, în data de 13 Aprilie 2023, între orele 10:30-12:30, desfășurăm concursul de încondeiat ouă "Un ou frumos pentru Hristos", care este deja la a XV a ediție... Detalii

Evenimentele lunii martie 2023

Știm cât de importantă este magia în viața copiilor, de la Moș Crăciun până la supereroi, aceste lucruri bucură și fascinează copiii din întreaga lume, de foarte mulți ani! Vă invităm de această dată la un spectacol inedit de magie din partea Circului Toredo, intitulat "Misterele Copilăriei"... Detalii

Evenimentele lunii ianuarie 2023

Duminică, 15 Ianuarie 2023, ora 18:00 Centrul Cultural ,,Aurel Stroe” Bușteni în colaborare cu Primăria Orașului Bușteni vă invită la primul eveniment al anului în cinstea marelui poet Mihai Eminescu. Trupa de Teatru ”Oglinzi”, sub atenta îndrumare a d-nei Roxana Manciulea, a pregătit pentru dvs un moment artistic extraordinar și vă invită să ne amintim împreună de operele inedite ale poetului Mihai Eminescu... Detalii

Evenimentele lunii decembrie 2022

🎄Sărbătorile de Iarnă sunt aproape! Cei mai talentați și dedicați copii de la Clubul de Dans Prime Dance, împreună cu instructorii Marian Sănduleasa și Sergiu Toader, v-au pregătit un moment excepțional de dans care are în prim plan magia și bucuria sărbătorilor în al căror prag suntem... Detalii

Evenimentele lunii octombrie 2022

Sâmbăta 15 octombrie, la ora 19:00, vă invităm la...joc! Centrul Cultural Aurel Stroe găzduiește spectacolul "Hai la hora românească" din cadrul colocviului național"Coregrafia dansului popular astăzi", ediția a XIII-a. Intrarea este liberă... Detalii

Arhiva de articole

Evenimentele lunii august 2015

ZILELE CULTURII LA BUŞTENI „SĂRBĂTOAREA SFINXULUI” LA MOMENTUL BILANŢULUI

În săptămâna care a trecut, 24 – 30 august, s-au consumat ultimile trei zile din Zilele Culturii la Buşteni, astfel: luni 24 august 2015, tânărul pianist Gabriel Gîţan a susţinut un „Recital de pian” cu lucrări din J.S. Bach, Beethoven, Schubert, Liszt, Brahms şi Prokofiev;

Marţi, 25 august 2015, Mike Godoroja şi trupa Blue Spirit, legendă a muzicii hippie româneşti, a revenit pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni cu un spectacol muzical care a încântat publicul spectator aflat în număr mare în sala de spectacol;

Zilele Culturii la Buşteni, ediţia a VIII-a 2015, s-au încheiat, miercuri 26 august cu un „Concert final” în care, studenţii participanţi la master class-ul de vioară susţinut de Evghenia Ciugaeva, profesor la Conservatorul P.I. Ceaikovski din Moscova, declarată profesorul anului în Rusia, s-au întrecut în a-şi arăta talentul şi cunoştinţele dobândite în cadrul celor 10 zile de master class ţinute la Buşteni. Cei opt tineri violonişti au interpretat lucrări din literatura muzicală universală reuşind să cucerească, pe deplin, publicul din sală.

La sfârşitul Zilelor Culturii la Buşteni se cuvine o privire retrospectivă asupra acestora pentru a desprinde o serie de concluzii:

  • Ediţia aceasta, a VIII-a, a zilelor culturii s-a întins pe o perioadă de 20 de zile fiind cea mai lungă ediţie de până acum, un adevărat maraton cultural fără pereche, credem noi, în România;
  • Spectacolele, care au avut loc zilnic, în toată această perioadă, au fost de înaltă ţinută şi au fost percepute ca atare de către publicul care a trecut pragul Centrului Cultural „Aurel Stroe” cu ocazia zilelor culturii;
  • În organizarea zilelor culturii s-a avut în vedere să fie oferită o varietate largă de genuri artistice pentru a satisface cât mai multe din preferinţele publicului. Astfel, putem aminti recitaluri de muzică clasică vocală si instrumentală, muzică simfonică, jazz, muzica pop şi muzică hippie, spectacole de teatru şi de stand up comedy, am avut o seară de poezie, un vernisaj al unei expoziţii de sculptură, un vernisaj al unei expoziţii de pictură şi un altul al unei expoziţii de caricatură, a fost lansată şi o carte, iar pe toată perioada zilelor culturii a funcţionat un „Târg al meşterilor populari şi al tradiţiei culinare”;
  • Publicul care ne-a onorat cu ocazia Zilelor Culturii la Buşteni, Ediţia a VIII-a, 2015, s-a dovedit a fi un public select prin participarea la spectacolele de ţinută oferite de Centrul Cultural „Aurel Stroe”, prin fidelitatea cu care au urmărit majoritatea spectacolelor, prin aprecierile făcute în urma vizualizării acestora, prin interesul acordat acestei manifestări culturale tradiţionale cerând informaţii cu câteva luni înainte. Au fost mulţi spectatori, în medie 150-200 pe spectacol, mulţi din Buşteni, dar şi mulţi spectatori din ţară şi din străinătate (din Franţa, Italia, Canada, Portugalia şi SUA).

Toate acestea ne dau dreptul să apreciem că, şi anul acesta, Zilele Culturii la Buşteni „Sărbătoarea Sfinxului” au fost o reuşită care au făcut din Buşteni un punct de atracţie înscriindu-l, în această perioadă, pe harta culturală a României.

Chiar dacă Zilele Culturii la Buşteni s-au încheiat, activitatea culturală de la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni a continuat.

Vineri, pe 28 august 2015, ora 18.00, a avut loc un festival cu muzică, dans, meditaţie pe mantre şi specialităţi culinare specific indiene, „India Fest”;

Sâmbătă, 29 august 2015, la orele 19.00, Stagiunea Muzicală de la Buşteni 2015, a fost reluată cu un „Recital extraordinar” cu canţonete şi arii din operă susţinut de soprana română naturalizată în Italia, Mirela Spînu. (În paranteză fie spus, la bază, Mirela Spînu este medic cardiolog la Milano şi numai pasiunea pentru muzică a îndemnat-o să urmeze câţiva ani de studii de canto la Conservatorul din Iaşi.) Soprana a fost acompaniată la pian de Tudor Scripcariu, care a susţinut şi un minirecital cu lucrări, interpretate solo la pian, presărate printre arii şi canţonete. Recitalul a fost cu adevărat unul extraordinar fiind apreciat şi de două reprezentatnte ale postului ProTv, selecţionere pentru emisiunea „Românii au talent”, care s-au aflat în sală şi care vor face demersuri pentru cooptarea Mirelei Spînu la ediţia din anul acesta la emisiune.

ZILELE CULTURII LA BUŞTENI „SĂRBĂTOAREA SFINXULUI” DUPĂ DOUĂ SĂPTĂMÂNI ŞI JUMĂTATE

Săptămâna care a trecut, 17 – 23 august, Zilele Culturii la Buşteni au continuat în forţă conform cu programul anunţat, astfel:

- Luni, 17 august, un grup de tinere actriţe de la Teatrul Rampa din Bucureşti, au pus în scenă, la Buşteni, piesa de teatru „Staipelochian” de Armine Vosganian, o adaptare după romanul „Cartea şoaptelor” de Varujan Vosganian şi regizată de Mihai Alexandru Ion. Piesa, o savuroasă, dar în acelaşi timp, tragică poveste despre istoria armenilor, a fost urmarită cu viu interes de publicul spectator dar şi de autorul romanului, senatorul Varujan Vosganian care a spus că trăieşte un sentiment deosebit prin faptul că domnia sa a scris în roman despre bunicul său, iar fiica sa, Armine, i-a dat viaţă scenică străbunicului său.

- Marţi, 18 august, pianiştii Corina Răducan şi Eugen Dumitrescu, au susţinut un concert de pian la 4 mâini sub genericul „Sabin Păuţă şi muzica lumii” fiind aplaudaţi la scenă deschisă de publicul aflat în sală.

- Miercuri, 19 august, Asociaţia „Muza” a organizat o seară de jazz în ritmuri latine cu Marcela Alexa, Sorin Zlat junior şi Sorin Zlat senior.

- Joi, vineri şi sâmbătă au fost zile de foc. Un adevărat maraton al muzicii pop care s-a desfăşurat în cadrul celei de-a III-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Pop pentru Copii şi Adolescenţi „Sfinxul de Aur”. 160 de copii din ţară dar şi copii din Italia, Moldova, Albania şi Belarus s-au întrecut în a-şi dovedi talentele muzicale pe perioada a două zile de concurs, iar în a treia zi, sâmbătă, a avut loc gala câştigătorilor dar şi recitaluri cu staruri consacrate ale muzicii româneşti dar şi din Italia.

- În sfârşit, duminică 23 august, a fost, la propriu, o adevărată „Seară a maeştrilor” în care Gabriel Croitoru şi Horia Mihail au încântat publicul cu virtuozitatea cu care au interpretat o serie de lucrări din creaţia lui Kraisler, Sarasate, Elgard şi alţii.

ZILELE CULTURII LA BUŞTENI

„SĂRBĂTOAREA SFINXULUI” -EDIŢIA A VIII-A 2015 - Vezi afisul

Miercuri, 05 august 2015, ora 19.00, în prezenţa Primarului oraşului Buşteni – domnul Emanoil Savin, s-a dat startul ZILELOR CULTURII LA BUŞTENI “SĂRBĂTOAREA SFINXULUI” EDIŢIA A VIII-A 2015.
Manifestările au început cu un vernisaj al expoziţiei de caricaturi marca Costel Pătrăşcanu, urmată de un spectacol STAND-UP COMEDY cu Costel Pătrăşcanu şi Daniel Iancu.

Suntem in plin maraton cultural de 18 zile cu spectacole în fiecare zi. Ca şi în ediţiile trecute au fost păstrate exigenţele acestei complexe manifestări culturale, propunând publicului spectator, spectacole de înaltă ţinută şi o diversitate largă de genuri artistice (spectacole de teatru şi spectacole de divertisment şi umor, recitaluri muzicale de diverse genuri pentru diverse gusturi, de la muzică clasică, la jazz, rock, pop şi folk, expoziţii de pictură, caricatură şi sculptură, târg al meşterilor populari şi al tradiţiilor culinare, muzică de promenadă interpretată de fanfara Consiliului Judeţean Prahova, diverse spectacole muzicale în aer liber organizate cu ocazia târgului etc).

Anul acesta toate spectacolele vor începe la orele 19.00 cu excepţia celor din cadrul Festivalului de Muzică Pop pentru Copii şi Adolescenţi „Sfinxul de Aur”, care va avea un program special (dimineaţa de la orele 10,00 şi după amiază de la orele 16.00).
Accesul publicului la manifestări se va face pe bază de bilet la un preţ modic, respectiv 10, lei iar la unele spectacole intrarea va fi liberă.

Lista spectacolelor din cadrul ZILELOR CULTURII LA BUŞTENI:

- Miercuri, 5 august 2015 orele 19:00:
Daniel Iancu si Costel Patrascan - Umor cantat si desenat (vezi afisul)

- Sambata, 8 august 2015 orele 19:00:
Paul Cartianu - pian si Teodor Rusu - violoncel - Spectacol de muzica clasica "Acorduri Estivale" (vezi afisul)

- Duminica, 9 august 2015 orele 19:00:
Orchestra JUNIOR (Dirijor Gabriel Bebeselea, solisti Corneliu Zirbu - violoncel si Antonia Tudose - pian) - Miniaturi instrumentale de Rachmaninov, Milstein, Popper, Enescu si Bughic (vezi afisul)

- Luni, 10 august 2015 orele 19:00:
Margarita Antoniadou si Tudor Scripcariu - "Ma voglio quel' Anello" - arii din opere si recital Chopin (vezi afisul)

- Marti, 11 august 2015 orele 19:00:
Cristian Sandrin - "Nocturne la Busteni" - recital Chopin (vezi afisul)

- Miercuri, 12 august 2015 orele 19:00:
Compania M-Art - Spectacolul "Asta seara... chef de ras!" cu Vasile Muraru, Valentina Fatu si o invitata surpriza (vezi afisul)

- Joi, 13 august 2015 orele 19:00:
Familia Manoleanu (Remus, Stanca si Bianca) - Spectacolul "Asta seara cantam in familie!" - arii si duete din opere celebre (vezi afisul)

- Vineri, 14 august 2015 orele 19:00:
Julieta Strambeanu Weigel, Dinu Grigorescu, Vasile Manta, Grigore Golubeanu - Spectacolul "Ars poetica la cote inalte!" (vezi afisul)

- Sambata, 15 august 2015 orele 19:00:
Aurelian - Octav Popa - clarinet si Sanda Craciun Popa - viola - Recital instrumental Rameau, Daquin, Purcell, Haendel, Telemann, Haydn (vezi afisul)

- Duminica, 16 august 2015 orele 19:00:
"Teatrul Particular" din Brasov - Piesa "Toxic Love" cu Dorina Roman si Dan Zorila (vezi afisul)

- Luni, 17 august 2015 orele 19:00:
In regia lui Mihai Alexandru Ion - Piesa "Staipelochian" de Armine Vosganian - bazat pe "Cartea soaptelor" de Varujan Vosganian (vezi afisul)

- Marti, 18 august 2015 orele 19:00:
Corina Raducanu si Eugen Dumitrescu - "Sabin Pautza si muzica lumii" - recital de pian la patru maini (vezi afisul)

- Miercuri, 19 august 2015 orele 19:00:
Sorin Zlat Jr. - pian, Sorin Zlat Sr. - saxofon, Mihaela Alexa - voce - "Samba si Bosanova" - seara de jazz in ritmuri latine (vezi afisul)

- 20-22 august 2015:
Festivalul National de Muzica Pop pentru Copii si Adolescenti - "Sfinxul de Aur" - editia a III-a (vezi afisul)

- Duminica 23 august 2015 orele 19:00:
Gabriel Croitoru - vioara si Horia Mihail - pian - Spectacol "Seara Maestrilor" (vezi afisul)

- Luni 24 august 2015 orele 19:00:
Gabriel Gatan - pian (student masterand la Conservatorul din Viena) - Recital de pian (vezi afisul)

- Marti 25 august 2015 orele 19:00:
Mike Godoroja and Blue Spirit - "Hippie cu diamante" - Spectacol concept (vezi afisul)

- Miercuri 26 august 2015 orele 19:00:
Evghenia Ciugaeva - vioara (Profesoara la Conservatorul P.I. Ceaikovski din Moscova) - Masterclass de vioara (vezi afisul)

Rugăm instituţiile mass-media precum şi pe cei care au posibilitate, să promoveze afişele noastre prin poblicare, postare sau afişare.

Sâmbătă, 01 august 2015, la ora 18.00, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, a avut loc recitalul de pian al lui Daniel Dascălu student, masterand al Conservatorului din Viena. Recitalul de sâmbătă, ca şi altele care vor urma¸ este rezultatul preocupărilor constante ale Uniunii Criticilor Muzicali din România de promovare a tinerilor muzicieni în planul vieţii muzicale naţionale şi internaţionale. Daniel Dascălu este un tânăr cu o frumoasă carieră profesională şi o bogată evoluţie concertistică, iar în cadrul recitalului de sâmbătă a dovedit-o din plin, încântând audienţa cu un program deosebit cu lucrări din Bach, Schumman, Schubert şi Liszt (vezi afisul).