Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Evenimentele lunii noiembrie 2018

Timp de patru zile, în perioada 31 octombrie – 04 noiembrie 2018, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, s-a desfăşurat cea de a IX-a ediţie a Colocviului Naţional „Coregrafia dansului tradiţional astăzi”... Detalii

Evenimentele lunii octombrie 2018

În perioada 26 – 27 octombrie 2018 a avut loc la Buşteni cea de a XIV-a ediţie a Galelor Teatrului Studenţesc „Seri în lumea Thaliei”.. Detalii

Evenimentele lunii septembrie 2018

n perioada 28-30 septembrie 2018, s-a desfăşurat la Buşteni (la Casa Memorială „Cezar Petrescu”, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” şi în şcolile din Buşteni) Festivalul Naţional de Literatură pentru Copii şi Tineret ,,Cezar Petrescu” - ediţia a IX-a.. Detalii

Evenimentele lunii august 2018

Vineri, 24 august 2018, la finalul unui masterclass de vioară cu profesorul Igor Petrusevschi de la Conservatorul Regal din Londra, a avut loc un concert de vioară în care studenţii participanţi la master au făcut dovada măiestriei.. Detalii

Evenimentele lunii iulie 2018

Sâmbătă, 28 iulie 2018, la Stagiunea Muzicală de la Buşteni, a concertat în cadrul unui „Recital de pian”, pianista Mădălina Dănilă.. Detalii

Arhiva de articole

Evenimentele lunii octombrie 2016

În zilele de sâmbătă şi duminică, respectiv 29 şi 30 octombrie 2016, la Centrul Cultural "Aurel Stroe" din Buşteni, a avut loc Cuncursul Naţional de Dans "D’Aor Grand Prix".
În cadrul concursului s-au întrecut peste 400 de dansatori amatori cu vârste cuprinse 4 şi 17 de ani în cadrul diverselor categorii de dansuri: dans clasic, contemporan sau fantezie clasică, dans de caracter, dans de cabaret şi muzicall, dans oriental şi indian, dans inspirat din coregrafiile MTV. Lupta a fost strânsă şi de înaltă ţinută, ceea ce făcut ca concursul să se transforme într-o adevărată sărbătoare a graţiei şi a expresivităţii coregrafice. Au fost acordate multe premii constând în diplome, medalii şi trofee iar cei mai buni au fost recompensaţi cu câte o tabără de pregătire în Bulgaria şi la Năvodari.

Sâmbătă, 29 octombrie, în pauza dintre dansuri, pe parcursul a două ore, Fundaţia "Remember Enescu" a organizat şi prezentat un recital instrumental cu tineri muzicieni, membri ai fundaţiei, sub genericul "Ambasadorii muzicii". Au fost prezentate lucrări reprezentative din repertoriul muzical universal şi românesc în variante solo si formaţii de duo şi trio instrumental (vioară, pian, flaut, clarinet şi fagot).

Sâmbătă, 22 octombrie 2016, la Centrul Cultural "Aurel Stroe", în cadrul Stagiunii Muzicale 2016 de la Buşteni, a avut loc un "Recital cameral" ai cărui protagonişti au fost violonista Mioara Moroianu şi pianistul Viniciu Moroianu. Virtuoşii muzicieni au susţinut un program cu lucrări din repertoriul romantic - Sonata nr.1, în minor, op.105 de Robert Schumann şi Sonata în mi bemol Major, op.18 de Richard Strauss - precum şi din repertoriul românesc contemporan – sonata de Irina Odăgescu-Ţuţuianu şi "Balada" lui Mihai Moroianu (tatăl pianistului).

Sâmbăta, 15 octombrie 2016 la Centrul Cultural "Aurel Stroe" Buşteni a avut loc, în cadrul celei de-a II-a ediţie a evenimentului "Together for better", un spectacol organizat de Asociaţia "Down Plus România" în care şi-au dat concursul copii şi tineri cu sindromul down, membri ai diferitelor asociaţii de profil din ţară, copii de la Asociaţia "Şcoala Altfel" precum şi invitaţii lor: cântăreaţa de muzică populară Mirela Pârvu, Grupul de Folk al Asociaţiei "Suflet Transilvan" din Braşov şi cântăreaţa de muzică pop Andra Gogan cu trupa Amicii. Spectacolul a fost interactiv, la realizarea lui fiind antrenat şi publicul din sală.

În zilele de 08 şi 09 octombrie 2016, a avut loc la Buşteni, la Centrul Cultural "Aurel Stroe", Festivalul Internaţional "Aurel Stroe", aflat la ediţia a VIII-a.
În prima seară a festivalului a avut loc un concert, intitulat "Şi dacă...", susţinut de Ansamblul "Volte" de la Filarmonica Banatul – Timişoara şi alcătuit din soprana Ramona Morăriţa, violonista Laura Roman, violista Iuliana Ambăruş şi pianista Andreea Olariu. Programul a cuprins lucrări din creaţia lui Aurel Stroe dar şi lucrări în primă audiţie dedicate maestrului, scrise de compozitori contemporani (Aurel Stroe – "Şi dacă..." versuri de Mihai Eminescu, Laura Manolache – "Coline" (lucrare dedicată lui Aurel Stroe) - p.a.a., Aurel Stroe – "Paris", Ionică Pop- "Zbor în rostul clipei" (Lieduri pe versuri de Grigore Golubeanu dedicate lui Aurel Stroe) - p.a.a., Aurel Stroe – "Şase colinde", Andrei Tănăsescu – "La vie en dose" - p.a.a., Aurel Stroe - Fragment din opera "Orestia I – Agamemnon").

Duminică, 09 octombrie 2016, a avut loc un simpozion cu tema opera si personalitatea lui Aurel Stroe la care au participat şi au susţinut alocuţiuni Eugen Wendel din Germania, care a vorbit despre prietenia sa cu compozitorul, Laura Manolache, compozitor şi muzicolog, care a făcut o meticuloasă analiză a Lucrării "Arcade" scrisă de Stroe în 1962, în realizarea căreia autorul a recurs la un program de compoziţie pe calculator, compozitorul Ioan Ionică Pop a lecturat o lucrare a Dianei Barb, muzicolog, despre "Concertul pentru pian, alămuri şi percuţie" al lui Aurel Stroe, după care, a vorbit despre lucrarea sa "Zbor în rostul clipei" interpretată cu o seară înainte, Petruţa Mâniuţ Coroiu a vorbit despre "Imagini iconice ale creaţiei concertante a maestrului Aurel Stroe", în care a prezentat câteva dintre cele mai importante imagini artistice şi sonore promovate în creaţia ultimelor trei concerte ale maestrului Aurel Stroe (din perioada 1990-2001). La simpozion au mai participat domnul Marin Guşter, profesor de muzică, directorul Centrului Cultural "Aurel Stroe, domnul Constantin Spurcaciu şi referent cultural domnul prof. Grigore Golubeanu, pe ale cărui versuri au fost compuse liedurile "Zbor în rostul clipei". La festival au participat şi Raluca Brumaru, fiica lui Aurel Stroe, precum şi nepoţi ai maestrului.

Sâmbătă, 01 octombrie 2016, la Centrul Cultural "Aurel Stroe" din Buşteni, s-a derulat un interesant eveniment în cadrul proiectului "Enescu, sunet şi culoare" organizat de Asociația Klavier ART şi co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Este vorba de un recital instrumental avându-i ca protagonişti pe violonistul Andrei Radu şi pianiştii Măriuca Popa, Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, ultimii doi cu un recital de pian la patru mâini. Evenimentul a fost, însă, unul sincretic şi interactiv care a reuşit să îmbine momentele muzicale create de artiştii menţionaţi mai sus, cu arta plastică realizată de câţiva spectatori care s-au oferit voluntar să picteze 5 busturi ale lui Enescu realizate în ipsos de artistul plastic Maria Păun. Rezultatul a fost unul interesant apreciat ca atare de toţi participanţii la eveniment.

Proiectul amintit presupune realizarea de evenimente asemănătoare în cadrul unui turneu care cuprinde 8 localităţi din ţară, în perioada 25 septembrie - 20 octombrie 2016.