În această perioadă, datoria noastră este să transmitem genarațiilor viitoare tradițiile și obiceiurile de Paște!🥚 În parteneriat cu Primăria Orașului Bușteni și Consiliul Local Bușteni, în data de 13 Aprilie 2023, între orele 10:30-12:30, desfășurăm concursul de încondeiat ouă "Un ou frumos pentru Hristos", care este deja la a XV a ediție... Detalii
Știm cât de importantă este magia în viața copiilor, de la Moș Crăciun până la supereroi, aceste lucruri bucură și fascinează copiii din întreaga lume, de foarte mulți ani! Vă invităm de această dată la un spectacol inedit de magie din partea Circului Toredo, intitulat "Misterele Copilăriei"... Detalii
Duminică, 15 Ianuarie 2023, ora 18:00 Centrul Cultural ,,Aurel Stroe” Bușteni în colaborare cu Primăria Orașului Bușteni vă invită la primul eveniment al anului în cinstea marelui poet Mihai Eminescu. Trupa de Teatru ”Oglinzi”, sub atenta îndrumare a d-nei Roxana Manciulea, a pregătit pentru dvs un moment artistic extraordinar și vă invită să ne amintim împreună de operele inedite ale poetului Mihai Eminescu... Detalii
🎄Sărbătorile de Iarnă sunt aproape! Cei mai talentați și dedicați copii de la Clubul de Dans Prime Dance, împreună cu instructorii Marian Sănduleasa și Sergiu Toader, v-au pregătit un moment excepțional de dans care are în prim plan magia și bucuria sărbătorilor în al căror prag suntem... Detalii
Sâmbăta 15 octombrie, la ora 19:00, vă invităm la...joc! Centrul Cultural Aurel Stroe găzduiește spectacolul "Hai la hora românească" din cadrul colocviului național"Coregrafia dansului popular astăzi", ediția a XIII-a. Intrarea este liberă... Detalii
Aurel Stroe (n. 5 mai 1932 la Bucuresti - d. 3 octombrie 2008 la Mannheim - Germania) - a fost un compozitor, profesor si muzicolog român. A scris muzica culta contemporana (simfonica, vocal-simfonica, de camera, corala), muzica electronica si muzica de scena.
A studiat în particular pianul cu Maria Fotino si compozitia cu Martian Negrea, dupa care a urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti.
Un scurt montaj realizat pe baza filmului "Aurel Stroe" realizat in Franta de B. Cavanna si L Pietrzak, prezentat la Centrul Cultural din Busteni in cadrul simpozionului cu tema "Asimilarea traditiei muzicale europene in creatia lui Aurel Stroe" in data de 3 octombrie 2010.
A fost asistent (1962-68), lector (1968-73), conferentiar (1973-85) si profesor (din 1993) la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si a predat orchestratie si compozitie. A predat ca profesor asociat la University of Illinois (S.U.A.) între 1985-1986. A predat la Scoala normala a Universitatii din Strasbourg (1972) si a sustinut cursuri de vara la Piatra Neamt (1982), Darmstadt (Germania) în 1986, 1988, 1990, 1994 si la Busteni în 1992. A sustinut conferinte, prelegeri, referate, comunicari stiintifice în tara si peste hotare (Franta, Austria, Germania), emisiuni de radio si televiziune.
A publicat studii, eseuri, articole, interviuri în: Muzica, Secolul XX, Contemporanul, România literara, Tribuna (Cluj), Actualitatea muzicala etc.
Lui Aurel Stroe i-a fost acordat ordinul Meritul Cultural Clasa a IV-a (1969). A fost distins cu premiul Academiei Române în 1974. A primit ordinul Chevalier des Arts et des Lettres al Republicii Franceze (1991). A primit în 1998 Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România, iar în 2002 a devenit laureat al premiului Herder (Viena).
Aurel Stroe (1932-2008) ocupa un loc important in palmaresul compozitorilor romani din a doua jumatate a secolului XX, alaturi de Anatol Vieru, Tiberiu Olah, Stefan Niculescu. Este primul compozitor care a creat un program muzical pentru computer, pe care l-a denumit"MUSGENER", si primul care a compus muzica asistata de calculator.
Inca din tinerete, fiind pasionat al muntilor, venea des in Busteni, oras de care s-a indragostit, unde a locuit si a compus. Din 1992 pana cand a murit in 2008, a tinut cursuri gratuite la Busteni in ficare vara, pentru studenti si profesori din toata tara.
Muzica sa se situeaza în spatiul romanesc, prin utilizarea intonatiilor de sorginte populara, dar si universal, prin influenta folclorurilor extra-europene, pe de-o parte, si prin utilizarea tehnicilor de compozitie occidentale, pe de alta parte.
Selectie a compozitiilor în ordine cronologica:
Lucrarile au fost cantate in: Bucuresti, Paris, Roma, Wiesbaden, Darmstadt, Mannheim, Warsovia
Distinctii
Pentru cei interesati punem la dispozitie cateva articole relevante despre viata si opera celui care a fost si va ramane in constiinta noastra Aurel Stroe: