Evenimentele lunii noiembrie 2018

Timp de patru zile, în perioada 31 octombrie – 04 noiembrie 2018, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, s-a desfăşurat cea de a IX-a ediţie a Colocviului Naţional „Coregrafia dansului tradiţional astăzi”... Detalii

Evenimentele lunii octombrie 2018

În perioada 26 – 27 octombrie 2018 a avut loc la Buşteni cea de a XIV-a ediţie a Galelor Teatrului Studenţesc „Seri în lumea Thaliei”.. Detalii

Evenimentele lunii septembrie 2018

n perioada 28-30 septembrie 2018, s-a desfăşurat la Buşteni (la Casa Memorială „Cezar Petrescu”, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” şi în şcolile din Buşteni) Festivalul Naţional de Literatură pentru Copii şi Tineret ,,Cezar Petrescu” - ediţia a IX-a.. Detalii

Evenimentele lunii august 2018

Vineri, 24 august 2018, la finalul unui masterclass de vioară cu profesorul Igor Petrusevschi de la Conservatorul Regal din Londra, a avut loc un concert de vioară în care studenţii participanţi la master au făcut dovada măiestriei.. Detalii

Evenimentele lunii iulie 2018

Sâmbătă, 28 iulie 2018, la Stagiunea Muzicală de la Buşteni, a concertat în cadrul unui „Recital de pian”, pianista Mădălina Dănilă.. Detalii

Arhiva de articole

Expozitii

Arta nu este nimic altceva decât contemplarea lumii impregnate de har, luminata din interior. A revela prezenta lui Dumnezeu îndaratul oricarui obiect, aceasta este functia artei. - Herman Hesse

Oferim artistilor plastici din tara si de peste hotare un loc dedicat expozitiilor unde acestia isi pot infatisa creatiile artistice publicului indragostit de frumos.

Vernisaj „Lumina si culoare” - Tudor Gafton

Dupa expozitia de succes „Acuarela, in lumina acuarelei” a artistului plastic Laurentiu Toader, a avut loc un nou vernisaj, de data aceasta al expozitiei de pictura si fotografie intitulata „Lumina si culoare”, a artistului plastic Tudor Gafton. La vernisajul care a respectat cu strictete, masurile si regulile impuse de pandemie (purtarea obligatorie a mastii, distanta fizica de 1,5 m, scanarea temperaturii, dezinfectia, grupul restrans de participanti), au fost prezenti membri ai comisiei de cultura a Consiliului Local, diferite personalitati din viata culturala si nu numai.

Vernisaj „Acuarela, in lumina acuarelei” - Laurentiu Toader

O noua expozitie de pictura, s-a deschis luni 5 octombrie 2020, in spatiul expozitional al Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Busteni. Lucrarile expuse apartin artistului amator Laurentiu Toader, din Busteni, titlul expozitiei fiind „Acuarela, in lumina acuarelei” (vezi afisul). Lucrarile cu o bogata paleta cromatica, executate de autor cu o finete si un simt artistic deosebit, sunt inspirate din natura, regasindu-se in ele cele patru anotimpuri, peisaje, flori, etc.

Expozitia isi asteapta vizitatorii, pe tot parcursul toamnei, respectandu-se regulile si masurile impuse de pandemie.

Vernisaj Sorin Apostolescu si George Ghidanac

Centrul Cultural "Aurel Stroe" din Busteni gazduieste zilele acestea doua expozitii: una de lucrari ale pictorului Sorin Apostolescu si cea de-a doua de sculptura (basorelief si sculptura tridimensionala) a artistului plastic George Ghidanac.

Pictorul Sorin Apostolescu - inginer electronist de formatie, originar din Azuga, a ajuns prin calitatea lucrarilor sale – picturi, icoane si sculpturi – membru al Societatii de Arte Frumoase din Lyon, având expozitii în Italia, Franta, Elvetia, Brazilia si SUA. Prin expozitia de la Centrul Cultural "Aurel Stroe" din Busteni autorul aduce în atentia publicului peisaje de sorginte olandeze surprinse în toate cele 4 sezoane.

Dupa cum recunoaste singur, îi place sa „picteze peisaje pentru ca în pictura acestea ramân si le pot cunoaste si generatiile urmatoare pentru ca, din pacate, din cauza urbanizarii excesive, peisajele naturale dispar rapid”.

Tocmai de aceea, Sorin Apostolescu este initiatorul unui proiect international intitulat „Protejati Natura”, prin care va reuni artisti din toata lumea care, prin lucrarile lor vor încerca sa sensibilizeze publicul larg asupra problemelor de mediu.

Pentru arta promovata, în august 2009, în Statele Unite ale Americii i s-a decernat premiul Arta Momentului. Pentru cei interesati, creatiile artistului pot fi vizionate în galeria virtuala: www.foundmyself.com/gallery/sorinapostolescu , exponatele reale fiind prezente în galeria de arta din Lyon.

Expozitia de pictura Pavel Gutu

Centrul cultural “Aurel Stroe” din Busteni a gazduit, pâna la sfârsitul lunii septembrie, expozitia de pictura a lui Pavel Gutu, un mare artist plastic basarabean, stabilit de câtiva ani în Italia. Cea mai mare parte a lucrarilor sale le realizeaza defapt acasa, în mansarda unei case de pe str. Vasile Alecsandri din Chisinau.

Faptul ca s-a nascut in 1952, in localitatea ucraineana Hagicurda (candva in Romania Mare), aflata la 10 km de Delta Dunarii, cu populatie majoritar romaneasca, il face pe artistul Pavel Gutu sa se declare, cu mandrie si fara teama, roman. El deplange soarta romanilor-basarabeni, care nu pot scapa de sub ocupatia ruseasca, desi comunistii au fost inlaturati de la putere, cu forta maselor, in memorabilul aprilie 2009. O buna parte din revolta lui de patriot roman-basarabean se reflecta si in multe dintre lucrarile realizate: Speranta in lumina (arta conceptuala ), Formula dictaturii, Marginea latinitatii, Fantome sau sfintii natiunii (simbolism critic) ori Enigma romanitatii, Lumina zilei de maine (pictura onirica). Dupa 1991, cand Moldova dintre Prut si Nistru si-a declarat independenta, tanarul pictor a putut sa-si expuna lucrarile si in patria-mama, la Bucuresti, Brasov, Calimanesti, Sinaia, Ploiesti etc. Actuala expozitie de la Busteni cuprinde 38 de lucrari, in majoritate peisaje si nuduri. " Ma bucur de fiecare data cand reusesc sa expun lucrarile in patria mea, unde am foarte multi prieteni. Aici ma simt mai in tara, mai la ai mei. Pentru cei care nu ma cunosc, le spun ca eu sunt atras mai mult de arta conceptuala, impresionism, arta monumental-decorativa, dar si de pictura - portret, peisaj, caricatura, ilustratii de carte.

Peste 300 de picturi si peste 1500 de desene semnate Pavel Gutu se afla in colectii publice sau private din intreaga Europa. "Am avut expozitii personale si colective la Milano, Paris, Odessa, Kiev, in Germania, Georgia, Rusia, R.Moldova, Romania etc. Am si cateva importante distinctii, cea mai valoroasa fiind Premiul I la concursul de pictura din Morbegno, Italia, 2003", marturiseste marele artist. - dupa un articol de Ioan POPESCU

Expozitia de pictura Anita Radulescu Jianu

In perioada 25 iunie-25 iulie 2011 s-a organizat la Centrul Cultural Aurel Stroe din Busteni expozitia artistului plastic Anita Radulescu Jianu. Pictorita Anita Radulescu-Jianu a expus o serie de lucrari, o remarcabila colectie de pictura abordand într-un stil distinct, propriu artistei, elemente peisagistica, portret dar si compozitii florale.

Meritele Anitei Radulescu-Jianu au fost de asemeni recunoscute în cadrul saloanelor internationale de pictura din Norvegia si Germania, la care a participat cu colectii ale lucrarilor sale.

Expozitia de pictura Elisabeta Stanciulescu

In perioada martie - aprilie 2011 Uniunea Artistilor Plastici din Romania - Filiala Ploiesti - organizeaza la Centrul Cultural Aurel Stroe din Busteni expozitia artistului plastic Elisabeta Stanciulescu. Dansa este absolventa a Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, Facultatea de Desen. Pana in prezent Elisabeta Stanciulescu a avut numeroase expozitii personale: Cornu, Campina, Ploiesti, Bucuresti, expozitii de grup la: Sighisoara, Ploiesti, Brasov, Targosviste, Piatra Neamt, si a participat de asemenea si la cateva tabere de creatie.

Miniaturi de creatie arhitecturala traditionala româneasca

In perioada 24 ianuarie - 28 februarie 2011 Cercul de creatie umana de pe lânga Muzeul de Stiinte ale Naturii – Ploiesti in colaborare cu Centrul Cultural Aurel Stroe din Busteni au gazduit expozitia "Miniaturi de creatie arhitecturala traditionala româneasca" - o expozitie personala de colaje din pai a artistului Ion Ionita).

Cateva lucrari reprezentative in colajul de mai jos: