În această perioadă, datoria noastră este să transmitem genarațiilor viitoare tradițiile și obiceiurile de Paște!🥚 În parteneriat cu Primăria Orașului Bușteni și Consiliul Local Bușteni, în data de 13 Aprilie 2023, între orele 10:30-12:30, desfășurăm concursul de încondeiat ouă "Un ou frumos pentru Hristos", care este deja la a XV a ediție... Detalii
Știm cât de importantă este magia în viața copiilor, de la Moș Crăciun până la supereroi, aceste lucruri bucură și fascinează copiii din întreaga lume, de foarte mulți ani! Vă invităm de această dată la un spectacol inedit de magie din partea Circului Toredo, intitulat "Misterele Copilăriei"... Detalii
Duminică, 15 Ianuarie 2023, ora 18:00 Centrul Cultural ,,Aurel Stroe” Bușteni în colaborare cu Primăria Orașului Bușteni vă invită la primul eveniment al anului în cinstea marelui poet Mihai Eminescu. Trupa de Teatru ”Oglinzi”, sub atenta îndrumare a d-nei Roxana Manciulea, a pregătit pentru dvs un moment artistic extraordinar și vă invită să ne amintim împreună de operele inedite ale poetului Mihai Eminescu... Detalii
🎄Sărbătorile de Iarnă sunt aproape! Cei mai talentați și dedicați copii de la Clubul de Dans Prime Dance, împreună cu instructorii Marian Sănduleasa și Sergiu Toader, v-au pregătit un moment excepțional de dans care are în prim plan magia și bucuria sărbătorilor în al căror prag suntem... Detalii
Sâmbăta 15 octombrie, la ora 19:00, vă invităm la...joc! Centrul Cultural Aurel Stroe găzduiește spectacolul "Hai la hora românească" din cadrul colocviului național"Coregrafia dansului popular astăzi", ediția a XIII-a. Intrarea este liberă... Detalii
COLOCVIUL NAŢIONAL „COREGRAFIA DANSULUI TRADIŢIONAL ASTĂZI”
În perioada 29 octombrie – 01 moiembrie 2015, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni s-au desfăşurat lucrările Colocviului Naţional „Coregrafia dansului tradiţional astăzi”, manifestare complexă, aflată la a III-a ediţie, care a reunit coregrafi, instructori, profesori, dansatori, directori şi referenţi de instituţii culturale din ţară şi care sunt interesaţi de păstrarea autenticităţii dansului tradiţional românesc (vezi afisul). Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean de Cultură Prahova şi Asociaţia Aşezămintelor Culturale.
În cadrul colocviului au avut loc schimburi de experienţă între diferite zone folclorice din ţară prin prezentări de dansuri tradiţionale şi studii practice. În această ediţie au fost prezente dansuri din Moldova, aduse pe scenă de maestrul coregraf Mihai Fediuc de la Ansamblul folcloric „Balada” – Botoşani; şi dansuri din Ardeal sub îndrumarea maestrului coregraf Ion Simionca de la Ansamblul folcloric „Dans românesc” din Bistriţa Năsăud.
Vineri seara Ansamblurile folclorice „Chindia” al Casei de Cultură a Sindicatelor Ploieşti – coregraf Constantin Dogaru şi „Rapsodia Prahovei” de la Palatul Copiilor Ploieşti – coregraf prof.Sorin Petre au prezentat, pe scena centrului cultural din Buşteni, un „Spectacol folcloric eveniment” cu public, cu dansuri, cântece şi obiceiuri din zona Prahovei. Colocviul s-a încheiat duminică cu concluzii asupra evenimentului în care a fost relevată importanţa unor evenimente de acest fel menite să conserve şi să transmită, din generaţie în generaţie, zestrea de dansuri şi obiceiuri a poporului român. Importanţa acestor oameni, promotori ai tradiţiei, este deosebită pentru că, dacă celelalte valori ale culturii se transmit pe diferite suporturi materiale – cărţi, portative, tablouri, sculpturi, în cazul dansurilor tradiţionale suportul prin care acestea se transmit sunt chiar aceşti oameni inimoşi care îşi asumă o mare şi onorantă responsabilitate.
Tot în această perioadă au mai avut loc, la Centrul Cultural „Aurel Stroe”, o serie de evenimente marcabile: Vineri a fost lansată cartea de poveşti „Baba hoaţă” aparţinând scriitoarei Irene Postolache, a doua carte de poveşti a autoarei (vezi afisul).
Sâmbătă, 31 octombrie 2015, începând o altă lansare de carte, „Despre cum NU am ratat o literatură grozavă”, apărută la Editura Junimea şi aparţinând scriitoarei Angela Baciu (vezi afisul). Cartea este tot o restituire care aduce în paginile ei şi sub ochii cititorului profilurile unor personalităţi de seamă ale culturii româneşti, aşa cum se descoperă ei singuri, cartea fiind o culegere de interviuri, sau aşa cum i-a cunoscut autoarea.
A urmat, apoi, un recitalul extraordinar susţinut de maestrul pianist prof. Sandu Sandrin care a interpretat o serie de lucrări de Beethoven, Schumann, Enescu, Scriabin şi Chopin (vezi afisul). Venerabilul pianist Sandu Sandrin este un prieten fidel al instituţiei noastre care a concertat de multe ori, de mai bine de şapte ani pe scena Centrului Cultural din Buşteni.
Sâmbătă, 24 octombrie 2015, în cardul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” a avut loc dimineaţa un recital vocal-instrumental organizat împreună cu Asociaţia „Remember Enescu”. Recitalul face parte din ciclul „Ambasadorii muzicii”, un proiect prin care se urmăreşte promovarea tinerilor muzicieni talentaţi. De data aceasta, au evoluat, pe scena Centrul Cultural „Aurel Stroe”, elevi din claseale terminale de la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipotti”, Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, Colegiul Naţional de Arte „George Apostu” din Bacău şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Şase soprane, trei baritoni şi un bass au dat viaţă unor personaje din opere celebre interpretând arii şi duete, iar doi pianişti au interpretat o serie de frumoase lucrări de Bach, Liszt, Chopin şi Rahmaninov.
Prestaţia tinerilor artişti a fost aprteciată de publicul din sală care i-a răsplătit cu aplauze şi un frumos coş cu flori.
La ora 18.00, muzicianul Gheorghe Iovu a susţinut un concert cu muzică terapeutică şi de relaxare lansând, cu această ocazie, şi două albume: Gheorghe Iovu „Colecţia de aur” şi „Întoarcerea acasă”. Ca de obicei, muzica lui Gheorghe Iovu a reuşit să rezoneze cu spectatorii din Buşteni dar şi din Sinaia şi chiar din Câmpina veniţi special pentru al asculta pe artist.
În perioada 16 – 18 octombrie 2015 s-a desfăşurat la Centrul Cultural „Aurel Stroe” – Buşteni a II-a ediţia a festivalului “TOGETHER FOR BETTER” organizat de Asociatia DOWN PLUS Bucuresti. La manifestare au participat membri ai Asociaţiilor cu profil Down din ţară; ASDB, Mâna de Lucru, Hoffnung Romania, şi participanţi independenţi. De remarcat este faptul că, la această ediţie au mai participat şi familii de persoane cu autism care s-au alaturat grupului de suport pentru familii.
În dimineaţa a zilei de 17, parinţii care s-au alăturat grupului de suport, au schimbat impresii despre creşterea copiilor şi îngrijirea adulţilor cu dizabilităţi. În paralel, copiii, alături de voluntari de la Asociaţia „Şcoala Altfel” şi de copiii de la Şcoala Sanatorială Busteni, au desfăşurat o serie de activităţi aplicative.
După amiază a avut loc prima parte a spectacolului TOGETHER for BETTER! în care au evoluat copii cu dizabilităţi care şi-au pus în valoare diferitele talente sportive sau artistice executând exerciţii de gimnastică artistică, recitând poezii, cântând şi dansând individual şi în formaţie.
În a II-a parte a spectacolului a cântat şi dansat Andra Gogan împreună cu trupa de dansatori AMICII. De asemenea, Andra a dansat şi alături de trupa de dansatori AMICII DOWN,cu care Andra face voluntariat de 2 ani. Tot în a II-a parte a spectacolului au dansat şi copii de la Asociaţia „Şcoala Altfel” din Buşteni.
În pauza dintre spectacole, au mai avut loc două evenimente remarcabile:
Duminică, 18 octombrie 2015, la ora 15.30, Compania de circ „Bimbo Circus”, a prezentat un spectacol cu numere comice, acrobaţie, şi dresaj care au încântat publicul, majoritatea copii aflaţi în număr mare în sală.
Sâmbătă, 10 octombrie şi duminică 11 octombrie 2015, a avut loc, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional Aurel Stroe.
Festivalul, unic în lume, a fost organizat de Primăria oraşului Buşteni, Filarmonica Banatul Timişoara şi Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni.
Sâmbătă 10 octombrie la ora 19.00, pianistul Sorin Petrescu şi percuţionistul Doru Roman, ambii foşti studenţi ai lui Aurel Stroe,au susţinut recitalul intitulat „Aurel Stroe... prin binoclu” cuprinzând lucrări inedite din creaţia maestrului, unele dintre ele în primă audiţie. Recitalul a fost primit cu căldură de spectatori care i-au aplaudat pe cei doi protagonişti şi le-au oferit flori.
Duminică, 11 octombrie, începând cu orele 10.30, a avut loc simpozionul „Aurel Stroe”, la care au participat compozitori şi muzicologi din Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Sub coordonarea conf.univ.dr. Laura Manolache,au avut intervenţii compozitorul Ionică Pop din Cluj, pianistul Andrei Tănăsescu, pianistul Sorin Petrescu, prof.Marin Guşter şi alţii care au dezbatut o serie de teme referitoare la opera marelui compozitor român.